Bilimsel Çalışmalar

TEK YAZARLI KİTAPLAR
Türkiye-İsrail Diplomatik İlişkilerinin Kuruluşu “Anglosaksonları Kırmadan Arapları Kollamak”
İnişli çıkışlı seyri ile Türkiye-İsrail ilişkileri Türk dış politikasının her zaman en hassas konularından biri olagelmiştir. Zira Türkiye, Filistin meselesine tarihsel ve sosyo-kültürel sebeplerle yoğun ilgi duymakta, Arap devletleriyle İsrail arasındaki ilişkilerin gidişatını da yakından gözlemektedir. Kurulduğu günden itibaren Türkiye-İsrail ikili ilişkilerinin birçok boyutu, Filistin meselesinden ve Arap-İsrail ilişkilerinden doğrudan ya da dolaylı olarak etkilenmiştir. Diğer taraftan, İsrail’le ve Musevi lobisiyle ilişkiler, Türk-Amerikan ilişkilerinin de “gayriresmi” alt başlıklarından biridir. Türkiye-İsrail diplomatik ilişkilerin kuruluşu, İkinci Dünya Savaşı’nın ardından Orta Doğu’da meydana gelen en önemli gelişme sayılan İsrail devletinin kuruluş sürecinde Türk hükümetlerinin izlediği ihtiyatlı siyasetin ayrıntılarını, Türkiye’nin yanı sıra İsrail, ABD ve İngiltere’ye ait arşiv belgelerine dayanarak okuyuculara sunmaktadır. Söz konusu belgelerden Eylül ve Ekim 2022 tarihlerinde araştırmacılara açılan Dışişleri Bakanlığı Diplomatik Arşiv’indeki Filistin ve İsrail ile ilgili diplomatik yazışmalar ilk defa bu kitapta kullanılmıştır. Bu niteliği nedeniyle Türk Dış Politikası literatürüne önemli bir katkı sunan ve Türkiye’deki siyasi tarih alanındaki çalışmalar bakımından da yeni bir standardı temsil eden bu eser hem Türkiye’nin özel olarak bölgeye ve Filistin’e yönelik politikasını ayrıntılarıyla gözler önüne sermekte hem de Soğuk Savaş’ın başlangıcında Türkiye’nin ittifak ilişkisi içinde bulunduğu İngiltere, ittifak ilişkisi kurmak istediği ABD ve ilişkilerini iyi tutmak istediği Arap ülkeleri ile ilgili siyasetini kendi ulusal çıkarları temelinde nasıl şekillendirdiğini incelikli biçimde ortaya koymaktadır.
Yayınevi: Altınbaş Üniversitesi Yayınları
Sayfa Sayısı: 320
Basım Yılı: 2023
Dili: Türkçe

The Greek Occupation of Izmir and Adjoining Territories
A century after the Greek landing in Izmir, it is still being debated in foreign academic and political circles whether or not the Greek government and army could be accused of the excesses in Anatolia. The Report of the Commission of Inquiry clearly stated that the responsibilities for the sad incidents that occurred in Western Anatolia during the incursion of the Greek forces undeniably rested on the wrong decisions and operations of the Greek authorities. It was accepted unanimously during the discussions at the meeting of the Council of the Paris Peace Conference that the Report of the Commission mostly reflected what happened and that is was far from exaggeration.
Yayınevi: Türk Tarih Kurumu
Sayfa Sayısı: 100
Basım Yılı: 2022
Dili: İngilizce

Türk – Amerikan İlişkilerinin Tarihsel Kökenleri
Diplomasi tarihi, tarih biliminin geç ortaya çıkmış disiplinlerindendir. Avrupa’da XVIII. yüzyılın sonlarından itibaren gelişmiş, ülkemizdeyse ancak XX. yüzyılla birlikte tarih yazıcılığı metotları arasına girmiştir. Halen bu sahada büyük boşluk vardır. Ülkemizde geç başlayan diplomasi tarihi yazıcılığı, konu olarak genellikle Cumhuriyet döneminin milletlerarası münasebetlerini alır. Osmanlı diplomasi tarihi alanıysa ekseriyetle yabancılara terk edilir. Çağrı Erhan, Osmanlı dönemi Türk-Amerikan ilişkilerini konu aldığı bu çalışmasıyla büyük bir boşluğu doldurmaktadır. Klasik diplomasi tarihi metodundan uzaklaşmayarak, Türkiye, ABD ve İngiltere arşivlerinde ulaştığı vesikaları kitabının temel yapıtaşları olarak almış, böylece spekülasyonlara açık bir konuda ciddi, yansız ve güvenilir bir çalışma hazırlamıştır. ABD’nin Mağrib bölgesiyle ilişkilerinden, misyonerlerin Levant’taki faaliyetlerine, Osmanlı-ABD silah ticaretinden, ABD’nin Doğu Sorunu’na bakışına kadar geniş bir yelpaze içinde Türk-Amerikan ilişkilerinin tarihsel kökenlerini konu edinen bu kitap, Osmanlı diplomasi tarihi ve Türk-Amerikan ilişkileriyle ilgilenenlerin mutlaka okumaları gereken bir kaynak eser niteliğindedir.
İkinci Baskıya Önsöz
Bu kitabın ilk basımının üzerinden 14 yıl geçti. Rahmetli Hocam Prof. Dr. Oral Sander, “İyi doktora tezi bir akademisyeni profesör yapar” derdi. Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne asistan olarak atandığım 1994’ten bugüne çok sayıda başka bilimsel yayın yapmış olmama rağmen, akademik yükseltmelerimde bu çalışmanın daima çok etkili olduğunu söyleyebilirim.
Türk-Amerikan İlişkilerinin Tarihsel Kökenleri bir doktora tezi olarak hazırlanmıştı. Basıldığında henüz yardımcı doçentliğe atanmamış, dolayısıyla lisansüstü tez hazırlayanlara danışmanlık yapmaya başlamamıştım. Zaman içinde hem tez danışmanı hem de jüri üyesi olarak onlarca tez okudum. İmge Yayınevinin kurucusu Refik Tabakçı ile kitabın ikinci baskısı için görüştüğümüzde, akademik hayatım boyunca edindiğim tez okuma deneyimini kullanarak, bu çalışmayı da gözden geçirmeye ve bazı yerlerine eklemeler yapmaya karar vermiştim. Fakat bir süre sonra bundan vazgeçtim. Açıkçası kitabın özgünlüğünü ve doktora tezi niteliğini bozmaktan çekindim. 2002’de Afet İnan Tarih Araştırmaları birincilik ödülüne özgün haliyle değer görülen çalışmanın tek bir cümlesini bile değiştirmek bana doğru gelmedi. Böylece ikinci baskının, ilk baskıdan tek farkı kapak resmi oldu. O da bir zorunluluktan kaynaklandı. Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde birkaç kez çalışma odamı değiştirmiştim. O taşınmalar sırasında ilk baskıdaki kapak fotoğrafının orijinalini de kaybetmişim.
Akademik yaşam boyunca hazırlanan tüm nitelikli çalışmaların mutlaka yayınlanması gerektiğini düşünenlerdenim. Özgün ve iyi hazırlanmış doktora tezleri bu kapsamda bilhassa değerlendirilmelidir. Danışmanlığını yaptığım tüm genç arkadaşlarıma bunu salık vermekteyim. Bazıları bu tavsiyeye uyar, bazıları uymaz. Çaba göstermelerine rağmen tezlerini yayınlayamayanlar da olur. Zira Türkiye’de genç bilim insanlarının lisansüstü çalışmalarını yayınlamaya istekli yayınevi hala çok az. Bilimsel çalışmaları yaygınlaştırmak gibi birincil bir görev üstlenmiş olmalarına rağmen, bir çok üniversitemizin bütçe sorunları sebebiyle lisansüstü tezleri basmaktan uzak durduklarını da üzulerek gözlemliyorum. Bu bağlamda, ticari riskleri göz ardı ederek bu çalışmanın ilk baskını yapan İmge Yayınevi’ne kendimi her zaman borçlu hissederim.
Kitabın konusunu oluşturan Osmanlı-Amerikan siyasi ilişkileri konusunda ilk baskıdan bu yana Türkiye’de çok az yayın yapıldı. Bu çalışmada kullanılmamış bazı Osmanlı arşiv kaynaklarına atıf yapılan Nurdan Şafak’ın Osmanlı-Amerikan İlişkileri başlıklı kitabı bu konudaki ender yayınlar arasında sayılabilir. Şuhnaz Yılmaz’ın, Turkish-American Relations 1800-1952 adlı çalışmasının da yakında basılmasını ümit ediyorum. Genel kapsamlı çalışmaların yanında, yine sayılan az da olsa, Osmanlı Devleti’ndeki Amerikan misyoner faaliyetleri hakkında son yıllarda yayınlanan birkaç kitaba rastlanabilir. Çoğu Türkiye’deki üniversite dergilerinde olmak üzere, konunun çeşitli yönlerini ele alan makalelerin sayısı ise daha fazladır. Konunun magazinsel ya da popüler yönüyle ilgilenenlerin yaptıkları, ekseriyetle internet ortamında mütemadiyen yeniden üretilen yayınları, bilimsel çalışmalar kapsamında değerlendirmek şüphesiz mümkün değildir.
Halbuki, XVIII. yüzyılın sonundan diplomatik ilişkilerin kesildiği 1917’ye kadar uzanan bir zaman dilimine yayılan Osmanlı-Amerikan ilişkileri daha fazla akademik çalışmaya konu olmayı hak ediyor. Döneme ilişkin Amerikan arşivleri epeydir açık. Osmanlı arşivinin de büyük ölçüde tasnif edilerek, araştırmacılara sunulduğunu biliyorum. Başbakanlık Osmanlı Arşivi Dairesi’nde bulunan Osmanlı Devleti’nin Washington sefaretine ait evrağın tasnif işlemleri ise devam ediyor. Bu önemli fonun açılmasıyla birlikte hem konunun geneline ilişkin hem de bazı alt başlıkları ele alan yeni yayınların önümüzdeki yıllarda yapılmasını ümit ediyorum. Kaldı ki, “her kuşak tarihi yeniden yazar” ilkesi gereğince, Türkiye-ABD ilişkilerinin mevcut durumunu tahlil etmeye katkı sağlayacak şekilde, Osmanlı-Amerikan ilişkilerinin yeni bakış açıları, yaklaşımlar ve yöntemlerle bilimsel çalışmalara tekrar tekrar konu olması biraz da gerekliliktir.
Türk-Amerikan İlişkilerinin Tarihsel Kökenleri’nin, okuyanları bu konuda yeni çalışmalar yapmaya teşvik eden, bilimsel merak uyandıran ve arşiv belgelerine dayalı diplomasi tarihi çalışma heveslerini kamçılayan bir nitelik taşıması, benim için kitabin çok atıf almasından daha fazla önem taşımaktadır. Umarım öyle de olur.
Yayınevi: İmge Yayınevi
Sayfa Sayısı: 430
Basım Yılı: 2015
Dili: Türkçe

Türk Dış Politikasının Güncel Sorunları
“Bu kitabı oluşturan makalelerin yazılmaya başlandığı 2008’de Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu”nun ortaya koyduğu ilkeler dış politikamızın yükselen değerleriydi. Kitapta yer alan son makalelerin yazıldığı 2010 ortasında ise artık inişe geçmekte olan bu ilkeler ve Türkiye’nin “yeni dış politika anlayışı” hem içeriden, hem de dışarıdan ciddi eleştirilere maruz kalmaya başlamıştı. Bilhassa Ermenistan açılımının iflası, ABD ve israil ile ilişkilerin gerilmesi, “Eksen Kayması” tartışması, İran’ın nükleer politikası karşısındaki tutumun Batı’da algılanış biçimi, AB”yle ilişkilerde son yıllarda baş gösteren atalet gibi konular, yeni dış politikanın negatif yönleri olarak öne çıktı. Rusya”yla çok yönlü yakınlaşma, Arap dünyasında yükselen Türkiye etkisi, Balkanlarda başarılı olan arabuluculuk rolü, Afrika’ya diplomatik taaruz gibi konular ise pozitif başlıkları oluşturuyor (…) Türk dış politikasında bir transformasyon çabası olduğu gerçektir. Fakat bu çabanın ne ölçüde başarılı olacağı, mevcut dış politika ilkelerinin kalıcı bir kurumsal yapıya kavuşup kavuşmayacakları, bu ilkelerde değişiklik yapılıp yapılmayacağı, dahası bu politikanın mimarı Prof. Davutoğlu’nun dışarıdan ve içeriden gelen tepkilere ne kadar dayanabileceği belirsiz konulardır. Bugünkü haliyle “yeni” Türk dış politikasının sürdürülebilirliği bir kişiye endekslenmiş bir görüntü vermektedir; akademik hayatın düşünce özgürlüğünü, siyasi haytta sürdüremeyeceğini artık anlamaya başlayan bir kişinin…”
Yayınevi: İmaj Yayınevi
Sayfa Sayısı: 304
Basım Yılı: 2010
Dili: Türkçe

Bizim Kırmızı Çizgilerimiz Vardı
Yetmişlerin sonunda Türkiye’nin en popüler şarkıcılarından biri, TRT’nin siyah-beyaz ekranına elinde balonlarla çıkıp, “Benim balonlarım vardı. Onları kimler aldı?” dizelerini seslendiren İbo’ydu. Bugün, yitip gitmiş çocukluk günlerini gözlerinin önünden geçiren çoğu insanımız, hafif kilolu, kalın çerçeveli gözlüklü İbo’nun o sevimli görüntüsünü kuşkusuz içlerine tatlı bir hüzün veren nostaljik hislerle yâd edecektir. Öğrenciliğini ve akademisyenliğe adım attığı ilk yıllarını, koca koca kitaplara nakşedilmiş Türk dış politikasının “kırmızı çizgilerini” öğrenerek, bir çok resmî ve özel stratejik araştırma merkezinin bir furya halinde düzenledikleri beyin fırtınası toplantılarında, kimi zaman sivil kimi zaman apoletli devlet adamlarımızın “kırmızı çizgi” nutuklarını dinleyerek geçirmiş biri olarak ben de bugünden geriye baktığımda, o “kırmızı çizgilerimizi”, artık her biri mazinin derinliklerinde kalmış hatıralar olarak yâd ediyorum. Bazen de kendi kendime soruyorum: “Acaba kırmızı çizgimiz falan yoktu da, birileri bizim ulusal duygularımızı okşamak için mi bunları uyduruvermişti?” Türkiye’de hükümetlerin bir zamanlar “kırmızı çizgilerimiz” diye ilân ettikleri şeylerin, maalesef yavaş yavaş kırmızı balonlara döndüğünü siz de görmüyor musunuz? Sözünün arkasında duramayan Türkiye’nin caydırıcılık gücü ve inandırıcılığı giderek azalmakta. Ama belki daha önemlisi, vatandaşın da bu kırmızı çizgi edebiyatına karnı doymakta. Yeni kırmızı çizgiler icat ve ilân edenlere, izledikleri politikaların maliyetlerini de millete fatura edenlere, “Bizim zaten kırmızı çizgilerimiz vardı. Onları kimler aldı?” diye sormak hepimizin en doğal hakkı değil mi?
Yayınevi: Siyasal Kitabevi
Sayfa Sayısı: 400
Basım Yılı: 2006
Dili: Türkçe

Turkish Israeli Relations in a Historical Perspective
Yayınevi: Frank Cass
Sayfa Sayısı: 72
Basım Yılı: 2003
Dili: İngilizce

Antisemitism in Greek Society
Yayınevi: The National Committee for Strategic Research and Studies
Sayfa Sayısı: 98
Basım Yılı: 2002
Dili: İngilizce

Yunan Toplumunda Yahudi Düşmanlığı
Yahudiler XX. yüzyılda yaşanan en büyük soykırıma maruz kalmışlardır. En iyimser tahminlere göre 3.500.000 Yahudi II. Dünya Savaşı sırasında Naziler tarafından toplama kamplarında öldürülmüştür. Sadece Almanya’dakiler değil, Almanlar tarafindan işgal edilen pek çok ülkede yaşayan Yahudiler de Nazi yönetiminin kendileri için öngördüğü “nihai cözüm”den zarar görmüşlerdir. Tarihsel belgelerin açıkça ortaya koyduğu gibi, Yahudileri topluca imha etmeye yönelenler sadece Naziler değildir. Avrupa’da yükselen ırkçı akımlara paralel olarak iktidara gelen ve Nazi işgalleriyle birlikte işbirlikçi hükümetler kuran Almanya dışındaki ırklar da, mevcut konjonktürü bir fırsat olarak değerlendirmiş, ülkelerini Yahudilerden “arındırmak” için sistemli politikalar izlemeye koyulmuşlardır. Bu tür ırkçı yaklaşımların sergilendiği ve binlerce Yahudinin toplama kamplarında ölüme gönderildiği ülkelerden biri de Yunanistan’dır.
Yayınevi: Stratejik Araştırma ve Etüdler Milli Komitesi
Sayfa Sayısı: 102
Basım Yılı: 2001
Dili: Türkçe

American Documents on Greek Occupation of Anatolia
On 15 May 1919, Greek troops landed in Izmir under the protection of British, French and Greek warships. This was the beginning of a dark period in Turkish history that would last for three years. Following the Allied forces’ defeat of the Ottomans in the First World War and the unconditional surrender of Turkish troops in compliance with the Mudros Armistice of 30 October 1918, the Greek government was very enthusiastic about sending military forces to Anatolia and occupying, even annexing, some Turkish territories. However, it was not the diplomatic manoeuvres of Athens but of London that paved the way for Greek occupation.
Yayınevi: Center for Strategic Research
Sayfa Sayısı: 330
Basım Yılı: 1999
Dili: İngilizce

Beyaz Savaş -Türk Amerikan İlişkilerinde Afyon Sorunu
ABD, Türkiye’nin müttefiki. Bazılarına göre iki ülke arasında stratejik ittifak ilişkisi bulunuyor. Bunu stratejik ortaklık olarak adlandıranlar da var. Her ne hikmetse, Türkiye yakın tarihte en derin dış politika ve güvenlik sorunlarını bu stratejik müttefikiyle yaşamış. Bu sorunların çoğunu biliyoruz. Bazıları ise tarihin tozlu raflarında kalmış. Haşhaş Sorunu Türk-Amerikan ilişkilerinde bir döneme damgasını vurmuş ama sonradan unutulmuş konulardan biri. Beyaz Savaş, ABD’nin iç siyasi hesaplarının Türkiye ile ilişkileri nasıl zehirlediğini bütün yönleriyle gözler önüne seriyor. Anadolu’da binlerce yıldır tarımı yapılan haşhaşın Türkiye ile ABD arasında neden ve nasıl bir kriz konusuna dönüştüğünü okurken, Osmanlı’nın son yüzyılından, Atatürk döneminden ve 1970li yıllardan kesitlerle karşılaşacaksınız. ABD’nin Türkiye’ye yaklaşımında geçmişten bugüne pek de değişen bir şey olmadığını gördüğünüzde ise şaşıracaksınız.
Yayınevi: Bilgi Yayınevi
Sayfa Sayısı: 200
Basım Yılı: 1996
Dili: Türkçe

DERLEME KİTAPLAR
50 Soruda Lozan Konferansı ve Barış Antlaşması
Diplomasi ideal olanı değil, mümkün olanı elde etme sanatıdır. Lozan konferansı bu ilkenin en çarpıcı örneklerinden biridir. Lozan’a Kurtuluş Savaşı sonunda imzalanan Mudanya Mütarekesi’nden gelen Türkiye ile Birinci Dünya Savaşı sonunda imzalanan Mondros Mütarekesi’nden gelen İtilaf Devletleri arasında çetin müzakereler yaşandı. Türkiye’nin Lozan’da varmak istediği en öncelikli hedef bağımsızlık onun ve egemenliğinin uluslararası alanda tanınmasıydı. Siyasi bağımsızlık kadar ekonomik bağımsızlık da önemliydi. Bunun için kapitülasyonlardan kurtulmak gerekiyordu.
Atatürk’ün Ankara’dan verdiği talimatlarla hareket eden Türk heyeti, milli mücadeleyle tarihin çöp kovasına atılan Sevr Antlaşmasını diriltmek isteyenler karşısında büyük bir mücadele verdi. Kasım 1922’de başlayan Şubat-Nisan 1923 döneminde kesintiye uğrayan Konferans, 24 Temmuz 1923’te Lozan Barış Antlaşması’nın imzalanmasıyla sona erdi. İtilaf Devletlerine barış masasında tescil ettiren yeni Türkiye, Lozan Konferansı’ndan yaklaşık üç ay sonra Cumhuriyeti ilan etti.
Altınbaş Üniversitesi’nin Cumhuriyetimizin 100. yılına armağan serisinde yer alan 50 Soruda Lozan Konferansı ve Barış Antlaşması kitabı Lozan Konferansı’yla ilgili tüm ayrıntıları objektif ve bilimsel bir yaklaşımla ortaya koyuyor. Aradan yüz yıl geçtikten sonra bile tartışılmaya devam edilen birçok konuya, temel kaynaklara dayanarak ışık tutuyor. Söylenti ve çarpıtmalardan arındırılmış bir tarih anlatımını okuyuculara sunmayı hedefliyor.
Yayınevi: Altınbaş Üniversitesi Yayınları
Sayfa Sayısı:
Basım Yılı: 2023
Dili: Türkçe

Foreign Policy Analysis
Yayınevi: Anadolu Üniversitesi
Sayfa Sayısı: 204
Basım Yılı: 2018
Dili: İngilizce

Regional Organizations
Yayınevi: Anadolu Üniversitesi
Sayfa Sayısı: 241
Basım Yılı: 2018
Dili: İngilizce

Hukuki, Siyasi ve İktisadi Yönleriyle Avrupa Bütünleşmesinde Son Gelişmeler ve Türkiye-AB İlişkileri
Yayınevi: Ankara Üniversitesi Yayınları
Sayfa Sayısı: 434
Basım Yılı: 2018
Dili: Türkçe

Kafkasya’nın Yükselen Yıldızı İlham Aliyev Döneminde Azerbaycan
Azerbaycan’a ilk olarak 1993 yılının Ağustos ayında gittim. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinden sadece iki ay evvel mezun olmuş, Tercüman gazetesinde diplomasi muhabiri olarak çalışmaya başlamıştım. Tecrübeli gazetecilere ve Türk fikir hayatına damga vuran birçok köşe yazarına rağmen Tercüman eski ihtişamlı günlerinden çok uzaktı. Yine de, kurulduğu günden itibaren takip ettiği çizgisini sürdürmekte, Bosna’dan Doğu Türkistan’a kadar uzanan medeniyet coğrafyamızda meydana gelen gelişmeleri okuyucusuna ayrıntılı şekilde aktarmaktan geri durmamaktaydı. Berlin Duvarı’nın yıkılışının üzerinden üç buçuk yıl geçmişti. SSCB kendisini fesh etmiş, tüm Sovyet cumhuriyetleri gibi Türk devletleri de bağımsızlıklarını ilan etmişlerdi. Türkiye, ilk günden itibaren bu devletlere çok yakın bir ilgi göstermiş, tümünü resmen tanımış, Türk cumburiyetlerinin tamamında diplomatik temsilcilikler açmıştı. Soğuk Savaşın sona erdiği, ideolojik temelde birbirinden ayrılan bloklardan oluşan iki kutuplu dünya düzeninin kaybolmakta olduğu, fakat Irak’ın Kuveyt’i isgal etmesiyle Orta Doğu’da, Yugoslavya’nın dağılmaya baslamasıyla Balkanlar’da ve Ermenistan’ın Azerbaycan topraklarını işgal etmesiyle de Kafkasya’da yeni istikrarsızlıkların yaşandığı bir dönemdi. Dünya kabuk değiştirirken, yeni belirsizlikler ortaya çıkıyor, stratejistler, siyaset bilimciler, iktisatçılar ve sosyologlar “yeni dünya düzeni”nin şifrelerini çözmeye çalışıyorlardı.
Yayınevi: Atatürk Araştırma Merkezi
Sayfa Sayısı: 402
Basım Yılı: 2013
Dili: Türkçe

Siyasi Tarih
Yayınevi: Anadolu Üniversitesi
Sayfa Sayısı:
Basım Yılı: 2013
Dili: Türkçe

Siyasal Partilerin Avrupa Birliği’ne Bakışı
Yayınevi: Ankara Üniversitesi Basımevi
Sayfa Sayısı: 362
Basım Yılı: 2011
Dili: Türkçe

Avrupa Birliği Politikaları
Ankara Üniversitesi Avrupa Toplulukları Araştırma ve Uygulama Merkezi olarak, 2007 yılında ilk basımını yaptığımız ve Avrupa Birliği’ndeki son gelişmeleri gözönüne alarak güncellediğimiz bir çalışmayı tamamlayarak sizlerin dikkatine ve faydanıza sunmaktan büyük bir mutluluk duymaktayız. Merkez olarak, yirmi yıldır Avrupa Bütünleşmesi üzerine temel eğitim ve uzmanlık eğitim programları düzenlemekteyiz. Geride bıraktığımız yıllar süresince, Avrupa Birliği’nin kurumları, kuralları, müktesebatı ve daha pek çok konuda, kamu ve özel sektör çalışanları yanında, sivil toplum kuruluşları, lisansüstü eğitim gören öğrenciler gibi toplumumuzun çok geniş bir insan kaynakları yelpazesinin içinde yer alan çok sayıda kişiyi programlarımıza kabul ettik. Birbirini kesintisiz olarak takip eden eğitim programları boyunca, Avrupa Birliği üzerine gerek temel gerek güncel bilgileri, değerli öğretim üyelerimiz yanında, kamu ve özel sektör çalışanlarının uzmanlık alanlarından aktardıkları deneyim ve bilgileriyle kursiyerlerimize sunduk. Tabii ki, sadece ders vermekle yetinmeyerek, konferanslar, paneller, forumlar düzenlemek suretiyle programlarımızı daha da zenginleştirdik.
Yayınevi: İmaj Yayıncılık
Sayfa Sayısı: 333
Basım Yılı: 2011
Dili: Türkçe

Kamuoyu ve Türk Dış Politikası Anketi
Yayınevi: Ankara Üniversitesi Basımevi
Sayfa Sayısı: 76
Basım Yılı: 2010
Dili: Türkçe

Trans-Avrupa Güvenlik Sorunları
Yayınevi: Ankara Üniversitesi Basımevi
Sayfa Sayısı: 138
Basım Yılı: 2008
Dili: Türkçe

Avrupa Birliği Temel Konular
Yayınevi: İmaj Yayıncılık
Sayfa Sayısı: 333
Basım Yılı: 2007
Dili: Türkçe

Beş Deniz Havzasında Türkiye
Yayınevi: Siyasal Kitabevi
Sayfa Sayısı: 476
Basım Yılı: 2006
Dili: Türkçe

Turkish-American Relations: Past, Present and Future
More than two hundred years after the first visit of an American official to Turkey, Turkish and American mutual interests have expanded significantly and developed into what President Clinton termed ‘a strategic partnership’ at the Grand National Assembly of Turkey. Although the key component of that partnership – security cooperation – has been strained of late due to divergence of opinion regarding war in Iraq, the relationship has strong foundations and has survived. This book presents a colourful and analytical picture of the many aspects of Turkish-American relations from the early years of the 19th century to the post-Cold War era.
Yayınevi: Taylor & Francis Ltd
Sayfa Sayısı: 304
Basım Yılı: 2004
Dili: İngilizce

Yaşayan Lozan
Yayınevi: T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı
Sayfa Sayısı: 899
Basım Yılı: 2003
Dili: Türkçe
ULUSAL HAKEMLİ DERGİLERDE YAYINLANAN MAKALELER
- Yeniden Seçime Giderken
Erhan Ç. (2015). “Yeniden Seçime Giderken”, ULİSAM Analiz Dergisi, (2), 23-25.
Erhan, Ç. (2015). Kronik: Hafız Esad’ın Ölümü ve Muhtemel Gelişmeler. Ankara Üniversitesi SBF Dergisi, 55(2).
- Türkiye-AB İlişkilerinde Yeni Bir Milad: Müzakere Çerçeve Belgesi
Erhan Ç. & Açıkmeşe S. (2005). “Türkiye-AB İlişkilerinde Yeni Bir Milad: Müzakere Çerçeve Belgesi”, Stratejik Analiz, (67), 55-65.
- AB 17 Aralıkta Türkiye’ye Ne Dedi?
Erhan Ç. (2004). “AB 17 Aralıkta Türkiye’ye Ne Dedi?”, Cumhuriyet Strateji.
Erhan, Ç. (2003) “80. Yılında Lozan”, Mülkiyeliler Birliği Dergisi, 27(241), 193-208.
Erhan, Ç. (2002). Asian Dimension of Turkey’s Character: An Obstacle or a Catalyst for European Union Membership. Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi, 2(4), 123-149.
Erhan, Ç. (2000). The American Perception of the Turks; An Historical Record. The Turkish Yearbook of International Relations, (31), 77-97.
Çağrı, E. (2001). Fllistin-israil Barış Süreci Nereye Gidiyor. Ankara Üniversitesi SBF Dergisi, 56 (02)
Erhan, Ç. (2001). “ABD’nin Ulusal Güvenlik Anlayışı”, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, 56(4), 77-93.
Erhan, Ç. (2000). Ottoman Official Attitudes Towards American Missionaries. The Turkish Yearbook of International Relations, (30), 191-212.
Erhan, Ç. (1999). “Elektronik Kaynakların Bilimsel Çalışmalarda Kullanımı”, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, 54(3), 71-79.
Erhan, Ç. (1998). “Amerika Birleşik Devletlerinin Mağrib Ülkeleriyle İlişkileri (1776-1815)”, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, 53(4), 127-146.
- Türkiye-Suriye İlişkilerinde Fırat Suyunun Paylaşımı Sorunu
Erhan, Ç. (1997). “Türkiye-Suriye İlişkilerinde Fırat Suyunun Paylaşımı Sorunu”, Mülkiyeliler Birliği Dergisi, 21(199), 42-45.
- Türk-İsrail İlişkilerinin Dünü ve Bugününe Kısa bir Bakış
Erhan, Ç. (1997). “Türk-İsrail İlişkilerinin Dünü ve Bugününe Kısa bir Bakış”, Mülkiyeliler Birliği Dergisi, 21(202), 32-38.
- Uluslararası Uyuşturucu Kaçakçılığında Türk Afyonunun Yeri
Erhan, Ç. (1997). “Uluslararası Uyuşturucu Kaçakçılığında Türk Afyonunun Yeri”, Mülkiyeliler Birliği Dergisi, 20(195), 56-61.
Erhan, Ç. (1996). “Ortaya Çıkışı ve Uygulanışıyla Marshall Planı”, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, 51(1), 275-287.
Erhan, Ç. (1996). “Avrupa’nın İntiharı ve İkinci Dünya Savaşı Sonrasında Temel Sorunlar”, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, 51(1-4), 259-273.
- Türk-Yunan ilişkilerinde Gavdos Bunalımı ve Düşündürdükleri
Erhan, Ç. (1996). “Türk-Yunan ilişkilerinde Gavdos Bunalımı ve Düşündürdükleri”, Mülkiyeliler Birliği Dergisi, 20(193), 22-25.
- Rycaut’un Kitabında Osmanlı Toplum Yapısına İlişkin Veriler
Erhan, Ç. (1996). Rycaut un Kitabında Osmanlı Toplum Yapısına İlişkin Veriler. Toplumsal Tarih, 6(35), 49–57.
ULUSLARARASI HAKEMLİ DERGİLERDE YAYINLANAN MAKALELER
Akın Ocak, P. & Erhan, Ç. (2021). A Litmus Test for the EU’s Longest Year: Solidarity Principle and Challenges by COVID-19 in 2020. Uluslararası İlişkiler Dergisi, 18(71), 21-43.
Erhan, Ç. & Sarıalioğlu, İ. (2019). Osmanlı Modernleşmesinde Anglosakson Etkisi (1839-1852). Uluslararası İlişkiler Dergisi, (SSCI), 16(63), 87-104.
Erhan, Ç. & Sıvış, E. (2017). Determinants of Turkish American Relations and Prospects for the Future, Insight Turkey, (SSCI), 19(1), 89-117.
Erhan, Ç. & Akdemir, E. (2016). Türkiye – Avrupa Birliği Müzakere Sürecinde İlk On Yılın Muhasebesi (2005-2015), Bilig Dergisi, (SSCI). (78), 7-35.
Erhan, Ç. & Embel, E. (2015). Türk Dış Politikasında Karar Vericileri Yönlendiren Yapısal Faktörler, Bilig Dergisi, (SSCB), (72), 145-170.
Erhan, Ç. & Gürbüz, A. (2013). Türkiye’nin AB ile İlişkilerinde Alternatif Model Arayışı: “Kapsamlı Ekonomik Entegrasyon Anlaşması”. Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi, 12(1), 47-78.
Erhan, Ç. (2005). Broader Middle East and North Africa Initiative and Beyond. Perceptions: Journal of International Affairs, 10(3), 153-170.
Erhan, Ç. (2004). ABD’nin Orta Asya Politikaları ve 11 Eylül’ün Etkileri. Uluslararası İlişkiler Dergisi, 1(3), 123-149.
- The Role of Turkey-EU Relations in the Formation of the New Turkish Foreign Policy
Erhan, Ç. (2010). “The Role of Turkey-EU Relations in the Formation of the New Turkish Foreign Policy”, Journal of European Studies, (EBSCO), 25-26 (1-2), 1-21.
Erhan, Ç. (1998). 1830 Osmanlı-Amerikan Antlaşması’nın Gizli Maddesi ve Sonuçları. Belleten Dergisi, 62(234), 457-466
ULUSLARARASI KİTAPLAR VEYA BÖLÜMLER
- Government Responses to the COVID-19 Pandemic: Comparative Health Policies in the US and Canada
Erhan, Ç. & Sıvış, E. (2023). “Government Responses to the COVID-19 Pandemic: Comparative Health Policies in the US and Canada”, Diplomacy, Society and the COVID-19 Challenge, Erman Akıllı, Burak Güneş & Ahmet Gökbel (ed.), Routledge.
- Turkey As a Role Model and Pillar of Stability in the Middle East
Erhan, Ç. & Ocak, Piril. (2015). “Turkey as a Role Model and Pillar of Stability in the Middle East”, Key Issues in the EU-Middle East Relations, Chemnitz: Nomos Publishers.
- Turkey’s Relations with the EEC”, Turkish Foreign Policy 1919-2006
Erhan, Ç. (2010). “Turkey’s Relations with the EEC”, Turkish Foreign Policy 1919-2006, Baskın Oran (ed.), Utah University Press.
- Turkey’s Relations with the United States”, Turkish Foreign Policy 1919-2006
Erhan, Ç. (2010). “Turkey’s Relations with the United States”, Turkish Foreign Policy 1919-2006, Baskın Oran (ed.), Utah University Press.
- The Crescent and the Eagle: Turkey’s Relations with the United States (1919-2005)
Erhan, Ç., “The Crescent and the Eagle: Turkey’s Relations with the United States (1919-2005)”, Emerging Geopolitical Situations in the Asia-Pacific Region, Kenji Takita (ed.), Tokyo: Tokyo Chuo University Press, 165-190.
- Turkey’s Security Perceptions and Responses in the Mediterranean in the Post-Cold War Era
Erhan, Ç. (2006). “Turkey’s Security Perceptions and Responses in the Mediterranean in the Post-Cold War Era”, Perspectives of European Foreign and Security Policy in the Mediterranean, Hardy Ostry (ed.), KAS, Berlin, 53-64.
- Main Trends in Ottoman-American Relations Erhan, Ç. “Main Trends in Ottoman-American Relations”
Erhan Ç. & Aydın, M. (2004). “Turkish-American Relations: Past, Present and Future”, New York: Routledge, 3-25.
- European Union and Turkey
Erhan Ç. & Aydın, M. (2003). “European Union and Turkey”, Encyclopedia of Modern Asia, New York, Charles Scribners Sons, 355-357.
- North Atlantic Treaty Organization and Turkey
Erhan, Ç. & Aydın, M. (2003). “North Atlantic Treaty Organization and Turkey”, Encyclopedia of Modern Asia, New York: Charles Scribners Sons, 344-345.
- Ottoman Official Attitudes Towards American Missionaries
Erhan, Ç. (2000). “Ottoman Official Attitudes towards American Missionaries”, The United States and the Middle East: Cultural Encounters, Abbas Amanat ve Magnus T. Bernhardsson (eds.), New Haven: Yale University Press, 315-341.
ULUSAL KİTAP BÖLÜMLERİ VE ANSİKLOPEDİ
- Uluslararası İlişkiler Bağlamında Millî Teknoloji Hamlesi
Erhan, Ç., Baştürk, S., Atilla, D. Ç., Ata, O. & Ağma, O. (2022). Uluslararası İlişkiler Bağlamında Millî Teknoloji Hamlesi, Milli Teknoloji Hamlesi, Ankara: Türkiye Bilimler Akademisi, 155-172.
- National Technology Initiative in The Context of International Relations
Erhan, Ç., Baştürk, S., Atilla, D. Ç., Ata, O. & Ağma, O. (2022). National Technology Initiative in The Context of International Relations, National Technology Initiative, Ankara: Turkish Academy of Sciences, 143-158.
- Küresel Salgın Sonrasında Yükseköğretimde Fırsatlar ve Riskler: Üniversitelerin Geleceği
Erhan, Ç. & Gümüş, Ş. (2020). Küresel Salgın Sonrasında Yükseköğretimde Fırsatlar ve Riskler: Üniversitelerin Geleceği, Küresel Salgının Anatomisi İnsan ve Toplumun Geleceği, Ankara: Türkiye Bilimler Akademisi, 193-210.
- Opportunities and Risks in Higher Education in the Postpandemic Period
Erhan, Ç. & Gümüş, (2020). Opportunities and Risks in Higher Education in the Postpandemic Period, Reflections on the Pandemic in the Future of the World, Ankara: Türkiye Bilimler Akademisi, 179-194.
- Cumhuriyet Öncesi Türk-Amerikan İlişkileri
Erhan, Ç. (2019). Cumhuriyet Öncesi Türk-Amerikan İlişkileri, Türk Amerikan İlişkileri: İki Yüzyıllık Süreç ve Ötesi, Sertif Demir & Ayça Eminoğlu (ed.), Ankara: Barış Kitapevi, 35-56.
- Yarım Asrın Ardından Türkiye Avrupa Birliği İlişkileri
Çağrı, E. & Yaşar, A. E. (2017). AB, NATO ve Türkiye İlişkileri, Belgin Akçay & Sinem Akgül Açıkmeşe (ed.), Seçkin Yayıncılık.
- Uluslararası Örgütler
Çağrı, E., Erel, T. & Efe, S. (2017). Kolektif Güvenlik Örgütleri, Özen Çınar & Tonus Özgür (ed.), Anadolu Üniversitesi Yayınları.
- İkinci Soğuk Savaş Dönemi
Erhan Ç. (2015). “İkinci Soğuk Savaş Dönemi”, Siyasi Tarih 2, İlber Ortaylı (ed.), Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları, 144-169.
- Yumuşama
Erhan Ç. (2015). “Yumuşama”, Siyasi Tarih 2, İlber Ortaylı (ed.), Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları, 118-143.
- Yirminci Yüzyılda Uluslararası Siyaset
Erhan Ç. & Özkoç Ö. (2014). “Yirminci Yüzyılda Uluslararası Siyaset”, Uluslararası İlişkilere Giriş, Şaban Kardaş (ed.), İstanbul: Küre Yayınları.
- Küreselleşme ve Yeni Dünya Düzeni
Erhan Ç. (2012). “Küreselleşme ve Yeni Dünya Düzeni”, Siyasi Tarih 2, Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları, 194-220.
- Avrupa’da Güç Mücadelesi ve Westphalia Düzeni
Erhan Ç. (2012). “Avrupa’da Güç Mücadelesi ve Westphalia Düzeni”, Siyasi Tarih 1, Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları, 24-49.
- Modern Avrupa’nın Doğuşu
Erhan Ç. (2012). “Modern Avrupa’nın Doğuşu”, Siyasi Tarih 1, Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları, 2-23.
- Türkiye Ortadoğu’da ABD ne İstediyse Yaptı
Erhan, Ç. (2009). “Türkiye Ortadoğu’da ABD ne İstediyse Yaptı”, Mülakatlarla Türk Dış Politikası, Habibe Özdal (ed.), Ankara: USAK, 49-68.
- ABD’nin Orta Asya Politikaları ve 11 Eylül Sonrası Açılımları
Erhan, Ç. (2005). “ABD’nin Orta Asya Politikaları ve 11 Eylül Sonrası Açılımları”, Küresel Politikada Orta Asya, Mustafa Aydın (ed.), Ankara: Nobel Yayınevi, 13-42.
- Türk-İsrail İlişkileri (1948-2001)
Erhan, Ç. (2002). “Türk-İsrail İlişkileri (1948-2001)”, Türkler Ansiklopedisi, (17), 251-259,
- Başlangıcından Bugüne Türkiye-ABD İlişkileri” (1919-2002)
Erhan, Ç. (2002). “Başlangıcından Bugüne Türkiye-ABD İlişkileri” (1919-2002)”, Türkler Ansiklopedisi, (17), 209-223.
- Soğuk Savaş Sonrası ABD’nin Güvenlik Algılamaları
Erhan, Ç. (2002). “Soğuk Savaş Sonrası ABD’nin Güvenlik Algılamaları”, Uluslararası Güvenlik Sorunları ve Türkiye, Refet Yinanç & Hakan Taşdemir (ed.), Ankara: Seçkin, 55-82.
- 1960-1980 AET’yle İlişkiler ve 1980-1990 AT’yle İlişkiler
Erhan, Ç. & Arat, T. (2001). “1960-1980 AET’yle İlişkiler ve 1980-1990 AT’yle İlişkiler”, Türk Dış Politikası Kurtuluş Savaşından Bugüne Olgular, Belgeler, Yorumlar, Baskın Oran (ed.), İstanbul: İletişim Yayınları, C1 808-853 ve C2 83-101.
- ABD ve NATO’yla İlişkiler, 1945-1960 ve 1960-1980
Erhan, Ç. (2001). “ABD ve NATO’yla İlişkiler, 1945-1960 ve 1960-1980”, Türk Dış Politikası Kurtuluş Savaşından Bugüne Olgular, Belgeler, Yorumlar, Baskın Oran (ed.), İstanbul: İletişim Yayınları, C1 522-575 ve 681-715.
- Filistin Sorunu
Çağrı, E. & Kürkçüoğlu, Ö. (2001). Filistin Sorunu, Türk Dış Politikası Kurtuluş Savaşından Bugüne Olgular, Belgeler, Yorumlar, Baskın Oran (ed.), İletişim Yayınları.
- Türkiye-ABD İlişkilerinin Mantıksal Çerçevesi
Erhan, Ç. (2001). “Türkiye-ABD İlişkilerinin Mantıksal Çerçevesi”, 21. Yüzyılın Eşiğinde Türk Dış Politikası, İdris Bal (ed.), İstanbul: Alfa Yayınları, 117-129.
- Osmanlı-ABD İlişkileri
Erhan, Ç. (2000). “Osmanlı-ABD İlişkileri”, Osmanlı Ansiklopedisi, C2, 235-247.
ULUSAL BİLİMSEL TOPLANTILARDA SUNULAN BİLDİRİ KİTABINDA BASILAN BİLDİRİLER
- Doğu Akdeniz’de Enerji Denklemi
Erhan, Ç. (2019). “Doğu Akdeniz’de Enerji Denklemi” V. Uluslararası Güvenlik Sempozyumu: Akdeniz’de Devlet ve Düzen.
- İkinci Dünya Savaşı Yıllarında Yahudilerin Türkiye’ye Kabulü Meselesi
Erhan, Ç. (2013). “İkinci Dünya Savaşı Yıllarında Yahudilerin Türkiye’ye Kabulü Meselesi”, Prof. Dr. Haluk Ülman’a Armağan, Gökhan Erdem (ed.), Ankara: Ankara Üniversitesi, 125-150.
- ABD Açısından Latin Amerika’nın Anlamı
Erhan, Ç. (2012). “ABD Açısından Latin Amerika’nın Anlamı”, Latin Amerika Çalıştayı, Ankara.
- Türk Amerikan İlişkilerinin Tarihsel Gelişim Sürecinde İncirlik Üssü’nün Yeri ve Önemi
Erhan, Ç. (2007). “Türk Amerikan İlişkilerinin Tarihsel Gelişim Sürecinde İncirlik Üssü’nün Yeri ve Önemi”, 16. Türk Tarih Kongresi Bildiri Kitabı, Ankara: Türk Tarih Kurumu.
- İki Dünya Savaşı Arasında Türkiye ve Orta Doğu
Çağrı, E. “İki Dünya Savaşı Arasında Türkiye ve Orta Doğu” Osmanlı Bankası Arşiv ve Araştırma Merkezi.
- Kore Savaşı’nın Türkiye’nin ABD ve Avrupa ile İlişkileri Açısından Sonuçları
Erhan, Ç. (2007). “Kore Savaşı’nın Türkiye’nin ABD ve Avrupa ile İlişkileri Açısından Sonuçları”, X. Askeri Tarih Sempozyumu Bildirileri, Ankara, Genelkurmay ATASE Başkanlığı, 395-407.
- Siyasi Tarihin Kaynakları
Erhan, Ç. (2006). “Siyasi Tarihin Kaynakları”, Türkiye’de Siyasi Tarihin Gelişimi ve Sorunları Sempozyumu, Ankara: Ankara Üniversitesi Basımevi, 103-112.
- ABD’nin Ortadoğu Politikasının Muhtemel Sonuçları
Erhan, Ç. (2003). “ABD’nin Ortadoğu Politikasının Muhtemel Sonuçları”, Dokuzuncu Askeri Tarih Semineri.
- Türkiye-İsrail İlişkilerin Kuruluşu ve Gelişimi (1947-1953)
Erhan, Ç. (2003). “Türkiye-İsrail İlişkilerin Kuruluşu ve Gelişimi (1947-1953)”, 15. Türk Tarih Kongresi Bildiri Kitabı, Ankara: Türk Tarih Kurumu, 199-210.
- Turkish Society and the NATO”, Proceedings XVIInd Conference on Security and Cooperation
Erhan, Ç. (2003). “Turkish Society and the NATO”, Proceedings XVIInd Conference on Security and Cooperation, Türk Atlantik Konseyi, Ankara.
- Çok Taraflı İşbirliğine Geçiş Sürecinde Tehdit Algılamaları ve Uluslararası Mukabele Yöntemleri
Erhan, Ç. (2003). “Çok Taraflı İşbirliğine Geçiş Sürecinde Tehdit Algılamaları ve Uluslararası Mukabele Yöntemleri”, Küreselleşme ve Uluslararası Güvenlik Bildiri Kitabı, Ankara: Genelkurmay Başkanlığı SAREM, 77-94.
- ABD’nin Ortadoğu Politikasının Muhtemel Sonuçları
Erhan, Ç. (2003). “ABD’nin Ortadoğu Politikasının Muhtemel Sonuçları”, Dokuzuncu Askeri Tarih Semineri Bildirileri: Türkiye Cumhuriyetini İlgilendiren Genel Konular ile XIX. Ve XX. Yüzyıllarda Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti’nin Balkanlar’daki Askeri, Siyasi, İktisadi ve Toplumsal İlişkileri, Ankara, Genelkurmay ATASE Başkanlığı Türk Askeri Tarih Komisyonu, 71-82.
- Yüzyılda Osmanlı Devleti’nin Yabancı Gazetecilere Nişan Verme ve Maaş Bağlama Politikası
Erhan, Ç. (2000). “XIX. Yüzyılda Osmanlı Devleti’nin Yabancı Gazetecilere Nişan Verme ve Maaş Bağlama Politikası”, XII. Türk Tarih Kongresi Bildiri Kitabı, Ankara: Türk Tarih Kurumu, 1023-1033.
- Osmanlı-Amerikan İlişkilerinin Başlangıcında Temel Faktörler (1776-1830)
Erhan, Ç. (1998). “Osmanlı-Amerikan İlişkilerinin Başlangıcında Temel Faktörler (1776-1830)”, Çağdaş Türk Diplomasisi: 200 Yıllık Süreç Bildiri Kitabı, Ankara: Türk Tarih Kurumu, 21-34.
ULUSLARARASI BİLİMSEL TOPLANTILARDA SUNULAN VE BİLDİRİ KİTABINDA (PROCEEDING) BASILAN BİLDİRİLER
- İslam İşbirliği Teşkilatı Üyesi Ülkelerde Uluslararası Vizyon Geliştirme
Çağrı, E. (2012). III. Think Tank Forum of OIC Member States.
- Perspectives Régionales, le rôle de la Turquie
Çağrı, E. (2012). Changements Politiques et Impact sur la Sécurité dans la Région de la Méditerranée.
- Southern Mediterranean in the New Strategic Concept
Çağrı, E. (2009). NATO Strategic Concept Group of Experts Meeting
- Perceptions of China, Korea, and Japan in Turkish Textbooks
Çağrı, E. (2007). Asian Values in the Globalizing World of the 21st Century: Conference Proceedings.
- Turkey’s Security Perceptions and Responses in the Mediterranean in the Post-Cold War Era
Çağrı, E. (2006). Perspectives of European Foreign and Security Policy in the Mediterranean.
- Ataturk, The Founder of Modern Turkey
Çağrı, E. (2006). Conference to Commemorate Ataturk, University of Jakarta.
- The Image of Other in Turkish History Textbooks
Çağrı, E. (2006). UNESCO Workshop, Comparative Study of School Textbooks.
- Human Security in the Middle East: The Broader Middle East Initiative and Beyond
Çağrı, E. (2005). International Workshop on Asian Values.
- The Prospects for Turkey’s EU Membership: Political Challenges
Çağrı, E. (2005). International Seminar on The Role of Europe in Conflict Resolution, Conflict Management, Peace Building and Peace Keeping from Balkans to South East Asia.
- Reconstruction of Iraq: Major Uncertainties
Çağrı, E. (2004). The Middle East after 9-11: Turkish and Egyptian perspectives: proceedings of the symposium.
- American Foreign Policy Towards the Middle East: Military Aspect
Çağrı, E. (2004). The Middle East after 9-11: Turkish and Egyptian perspectives: proceedings of the symposium.
- Turkey and the Regional Community of Building
Çağrı, E. (2003). International Workshop on Asian Values Proceedings.
- Turkish Society and NATO
Çağrı, E. (2003). XVIInd Conference on Security and Cooperation.
- The Turkish Approach to American Civil War, 1861-1865
Çağrı, E. (2002). Coming to the Americas: The Eurasian Military Impact on the Development of the Western Hemisphere, Norfolk, USA.
- Türkiye-İsrail İlişkilerin Kuruluşu ve Gelişimi (1947-1953)
Çağrı, E. (2002). XIV. Türk Tarih Kongresi.
- Yüzyılda Osmanlı Devletinin Yabancı Gazetecilere Nişan Verme ve Maaş Bağlama Politikası
Çağrı, E. (1999). XIII. Türk Tarih Kongresi, Ankara: Türk Tarih Kurumu.
- Osmanlı-Amerikan İlişkilerinin Başlangıcında Temel Faktörler (1776-1830)
Çağrı, E. (1997). Çağdaş Türk Diplomasisi Sempozyumu.
BİLDİRİ SUNULAN VEYA TARTIŞMACI OLARAK YER ALINAN BİLİMSEL TOPLANTILAR
- 100. Yılında Lozan Sempozyumu, “TBMM’nin Lozan Heyetine Verdiği Talimat”, İstanbul Üniversitesi, İstanbul (10 Temmuz 2023)
- A Call to Truth: Historical Facts of 1915 Events, Presidency’s Directorate of Communications, Türkevi, New York (21 Nisan 2023)
- Disaster Diplomacy: Recoding International Solidarity for a Resilient World, The Presidency’s Directorate of Communications, The National Press Club, Washington, DC (17 Nisan 2023)
- Dış Politika Akademisi VI – “Türk Dış Politikasının Yüzyılı”, Türkiye-İsrail İlişkilerinde Özel Bir Yıl: 1958, Kadir Has Üniversitesi, İstanbul (13-15 Nisan 2023)
- Cumhuriyet’in 100. Yılında Türk Dışişleri – Asırların Diplomasi Birikimi, Türkiye İsrail’i 1949’da Neden ve Nasıl Tanıdı? İstanbul Üniversitesi, İstanbul (13-14 Nisan 2023)
- 12th Middle East Conference of the Valdai Discussion Club, New Middle East and Security Crisis in Europe: Effects of Mutual Influence, Moskova (28 Şubat-1 Mart 2023)
- Türkiye Kitabı Tanıtımı ve “Türkiye Yüzyılı’nda Türkiye” Programı, T.C. Cumhuriyeti İletişim Başkanlığı (17 Ocak 2023)
- NAFSA Annual Conference & Expo, Association of International Educators (2022)
- Avrasya Hukuku Kurultayı, Karadağ (2-5 Kasım 2022)
- Antalya Diplomacy Forum, Antalya (2022)
- Yüzyılda NATO: Sınamalar, Ortaklıklar ve Genişleme Paneli, T.C. Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı (7 Haziran 2022)
- Adalar Denizi ve Yunanistan ile Komşuluk İlişkileri Sorunları Sempozyumu, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir (9-10 Eylül 2021)
- Uluslararası Güvenliğe Bir Tehdit Olarak PKK ve Bileşenleri, T.C. Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı (10-12 Aralık 2021)
- Türk Konseyi Medya Forumu, T.C. Cumhuriyeti İletişim Başkanlığı, İstanbul (22-24 Ekim 2021)
- Third Türkiye – Africa Partnership Summit (18 Aralık 2021)
- Tarih, siyaset ve Ülkeler Arası İlişkiler Bakımından Uluslararası Deniz Hukuku ve Doğu Akdeniz Sempozyumu (28-29 Eylül 2020)
- NAFSA Annual Conference & Expo, Association of International Educators (2019)
- Olağan Genel Kurulu, İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni, Türkiye İhracatçılar Meclisi (16 Haziran 2019)
- International Black Sea Maritime Security Symposium, Multinational Maritime Security Center of Excellence, İstanbul (27-28 Haziran 2019)
- Türk-Rus Toplumsal Forumu, St. Petersburg (10-12 Temmuz 2019)
- Globalisation in Retreat: Risks and Opportunities, TRT World Forum (21-22 Ekim 2019)
- Türkiye’nin Modernleşme Süreci ve Mekteb-i Mülkiye Sempozyumu, Ankara (19-20 Kasım 2019)
- Türkiye-Körfez Savunma ve Güvenlik Forumu / 2. Türkiye-Afrika Savunma Güvenlik ve Uzay Forumu, İstanbul (7-8 Kasım 2019)
- Uluslararasi Güvenlik Sempozyumu: Akdeniz’de Devlet ve Düzen, “Doğu Akdeniz’de Enerji Denklemi” (22-24 Kasım 2019)
- İstanbul Security Conference- “New World Architecture of Economy and Security” “The New International Visions of Maritime Security in the Middle East” (7-8 Kasım 2019)
- International Congress on Current Debates in Social Sciences (3-5 December 2019)
- Yeniden Asya Çalıştayı, Ankara (26 Aralık 2019)
- International Studies Association 59th Annual Convention, San Francisco, USA (4-7 Nisan 2018)
- Mediated City 4 Moving Images Static Spaces, Altınbaş University, İstanbul (12-13 April 2018)
- Eğitim Hizmetleri İhracatı Çalıştayı, Hizmet İhracatçıları Birliği (6 Kasım 2018)
- “Peace at Home, Peace in the World”: How Relevant in Turkish Foreign Policy? International Studies Association, Atlanta, USA (16 March 2016)
- The Doha 5th International Policies and Strategies Forum, Qatar-Turkey: The Strategic Vision for Middle East Crises (5-6 Mart 2017)
- Uluslararası İşbirliği ve Yatırım Zirvesi, Diplomaten DMW International (2017)
- Delegeler Buluşması, Türkiye İhracatçılar Meclisi, Antalya (2017)
- Uluslararası Ege Adaları Sempozyumu, Türk Tarih Kurumu (19-20 Ekim 2017)
- OIC Extraordinary Summit, İstanbul (15 Aralık 2017)
- International Studies Association 57th Annual Convention, San Francisco, USA (4-7 Nisan 2016)
- World Humanitarian Summit, İstanbul (23-24 Mayıs 2016)
- OIC İstanbul Summit, Unity and Solidarity for Justice and Peace (14-15 Nisan 2016)
- Blue Black Sea International Congress, Marmara Üniversitesi (2016)
- IRAS International Relations and Security Symposium (26-27 Mayıs 2016)
- Diplomasi ve Dış Politika Araştırmalarında Arşivlerin Rolü Sempozyumu (7-9 Nisan 2016)
- Küresel ve Bölgesel Aktörlerin Suriye Stratejileri, “ABD’nin Suriye Stratejisi”, SETA Vakfı, İstanbul (10 Şubat 2016)
- 29 Ekim Milli İrade ve Hakimiyet Sempozyumu, Türk Tarih Kurumu, (29 Ekim 2016)
- Turkey-EU Civil Society Meeting: The Future of the EU, Brüksel (29 Kasım 2016)
- International World War I Symposium, Antalya (7-10 Aralık 2016)
- The Political, Economic and Social Results of WWI: An Analysis Hundred Years Later, Uluslararası 1. Dünya Savaşı Sempozyumu (Türk-Rus Penceresi), Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Kerkezi, İzmir (12 Kasım 2015)
- ABD Açısından Kafkasya’nın Tarihsel Önemi ve Mevcut Durum, 8. Uluslararası Atatürk Kongresi, Azerbaycan Milli İlimler Akademisi Tarih Enstitüsü, Azerbaycan (13 Ekim 2015)
- Realities and Delusions of ‘Power’ in Turkey’s Foreign Policy: A Regional Perspective, 9th Pan-European Conference on International Relations: The Worlds of Violence, Giardini Naxos, Sicily, Italy (25 September 2015)
- Turkish-Arab Relations. Erhan, Ç. “Turkish-Arab Relations”, Conference on the the100th Anniversary of the Gallipoli Campaign, Columbia University Middle East Center, Amman (22 Nisan 2015)
- Strategic and Military Aspects of the Dardanelles / Çanakkale Battles, Conference on the the100th Anniversary of the Gallipoli Campaign, State University of New York (SUNY) (16 Nisan 2015)
- AB’nin Kurumları, Milli Eğitim Bakanlığı Öğrenciler AB’yi Öğreniyor Konferansı, Ankara (31 Mart 2015)
- Strategic and Military Aspects of the Dardanelles / Çanakkale Battles, Conference on the 100th Anniversary of the Gallipoli Campaign, Oxford University, St. Anthony’s College (25 Mart 2015)
- First World War and the Ottoman Empire, 1915: The Longest Year of the First World War, Extarnado University, Bogota Colombia (Şubat 2015)
- ABD’nin Ulusal Güvenlik Stratejisi, Genelkurmay Başkanlığı Amiral-General Semineri (Ocak 2015)
- Turkish-American Relations During Obama’s Presidency, US Election 2012, Ankara (6 Kasım 2012)
- ABD’nin Ortadoğu Politikası, Turgut Özal Üniversitesi (3 Aralık 2012)
- Place and Importance of the Mediterranean in Ottoman-American Relations, First International Congress of Eurasian Maritime History, Istanbul (5-8 Kasım 2012)
- Balkan Ülkelerinin AB’ye Üyelik Süreci, Balkan Savaşlarının 100. Yıldönümünde Uluslararası Sistemde Balkanlar ve Türkiye Konferansı, Ankara (11 Ekim 2012)
- Gümrük Birliği Özelinde AB’yle İlişkilerin Türkiye-AB İlişkilerine Etkisi, Gümrük Birliği: 15 Yılın Muhasebesi Sempozyumu, Ankara (14-15 Haziran 2012)
- Essential Motives Behind the Rise and Fall of Turkish-Israeli Relations: Historical Assessment, Turkish-Israeli Relations in Historical Perspective, Tel Aviv University (3 Mayıs 2012)
- Ortadoğu’da Tehditler ve Fırsatlar, 21. Yüzyılda Değişen Dünya Dengelerinde Ortadoğu ve Türkiye Kongresi, Diyarbakır, Dicle Üniversitesi (14 Mart 2012)
- İslam İşbirliği Teşkilatı Üyesi Ülkelerde Uluslararası Vizyon Geliştirme, III. Think Tank Forum of OIC Member States, Bakü (1-3 Mart 2012)
- Türkiye-İsrail İlişkileri, SDE, Ankara (22 Nisan 2011)
- Türk Dış Politikası Beyin Fırtınası, USAK, Ankara (14 Nisan 2011)
- Dynamics of Turkish Foreign Policy Towards the Middle East, Fransa Büyükelçiliği, Ankara (8 Nisan 2011)
- New Turkish Foreign Policy, University of Warsaw, Center for European Studies, Warsaw (24 Şubat 2011)
- Turkey’s Approach to the Middle East, Turkish-Iranian Relations Roundtable, Center for Strategic and International Studies, Tehran (14 Ocak 2011)
- Domestic Political Developments in Turkey, United Nations Annual Conference, Adana (12 Ocak 2011)
- Security and the Middle East International Conference, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul (15-16 Ekim 2010)
- Türkiye-Azerbaycan İlişkilerinin ABD Boyutu, Türkiye-Azerbaycan Münasebetleri: Gözentiler ve Neticeleri, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi, Bakü (7 Ekim 2010)
- Islam in World Politics, Tokyo Chuo University Graduate Conferences, Tokyo (19 Temmuz 2010)
- Mili Egemenlik ve AB ile Bütünleşme, Küreselleşme Sürecinde Milli Egemenlik ve Demokrasi Sempozyumu, Ankara,TBMM (15-16 Nisan 2010)
- Turkish Foreign Policy: Legacy and Current Dynamics, Turkish-Syrian Relations Workshop, Damascus University Faculty of Political Sciences, Damascus (12 Nisan 2010)
- Turkish Foreign Policy towards Asia, Workshop: Turkish-Mongolian Relations, Center for Strategic Studies, Ulaan Bator (23 Mart 2010)
- Türk- Amerikan İlişkilerinin Geleceği, Türk-Amerikan İlişkileri Çalıştayı, 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü, Ankara (26 Ocak 2010)
- New Turkish Foreign Policy in the Middle East, Diplomatic Institute of Ministry of Foreign Affairs, Kingdom of Saudi Arabia, Riyad (12 Ocak 2010)
- Halifax International Security Forum, German Marshall Fund of the United States, Halifax, Nova Scotia (20-22 Kasım 2009)
- ETCF EU Training Programme, Final Conference of EU-Turkey Chambers Forum, Eurochambers and TOBB, İstanbul (16 Kasım 2009)
- The Armenian Issue in Turkish-American Relations, 4. Uluslararası Türk Dış Politikası Sempozyumu, Kars Kafkas Üniversitesi- USAK, Kars (29-30 Nisan 2009)
- An Attempt to Understand Globalisation: Historian’s Assessment, Intercultural Dialogue, History and History Teaching in the Context of Globalisation, Council of Europe and IRCICA, Istanbul (5 Nisan 2009)
- NATO Strategic Concept Group of Experts Meeting, Brussels (16 Aralık 2009)
- Iran’s Regional Role, International Conference: Regional Security Dialogue and Cooperation in the Middle East, The Institute for National Security Studies, Tel Aviv (24-26 Kasım 2008)
- Making Contemporary Turkey Better Known in the EU (chair), Conference on Influence Strategies of Turkey in the EU Member States, Başkent Üniversitesi (13 Kasım 2008)
- Turkish-Thai Relations for a Better Cooperation, 50th Anniversary of Turkish-Thai Diplomatic Relations, Thailand Ministry of Foreign Affairs, Bangkok (11 Kasım 2008)
- Turkey’s Role in the Middle East: Possibilities in Helping to Establish Regional Cooperation, International Workshop: How will Geopolitical Situations in Eurasian Land Mass be Transformed in the 21st Century, Tokyo Chuo University and ASAM (12-13 Eylül 2008)
- The Implications of Turkey’s Constitutional Court Decision on the Justice and Development Party (AKP), Brookings Institute, Washington D.C. (6 Ağustos 2008)
- The First Empire of the New Imperial Age: Recent Tendencies in American Foreign Policy, 7th METU Conference on International Relations: Hegemony or Empire, Ankara, ODTÜ (19 Haziran 2008)
- Turkey as a Hub for European Energy Supplies, International Conference: South Caucasus, Geopolitical Interests and Multilateral Security, Deutsche Gesellschaft für Auswartige Politik, Berlin (18 Nisan 2008)
- Turkey and International Terrorism, Counter Terrorism Workshop, National Defense University, Near East and South Asia Center, Athens (10-11 Nisan 2008)
- Counter Terrorism Strategies in the Near East, Counter Terrorism Workshop, National Defense University, Near East and South Asia Center, Amman (9-12 Kasım 2007)
- Terrorism as a Tool of Separatism in the Middle East: The PKK Case, Workshop, European and South Mediterranean Actors: Partners in Conflict Prevention and Resolution, Brussels (28 Eylül-1 Ekim 2007)
- Türkiye’de Düşünce Kuruluşları ve Uluslararası İlişkiler, Uluslararası İlişkiler Çalışmaları ve Eğitimi Kongresi, Uluslararası İlişkiler Konseyi, KKTC (19-22 Nisan 2007)
- Project Group Meeting, The Image of the Other in History Teaching, Council of Europe, Strasbourg (4-5 Nisan 2007)
- Copenhagen Criteria, acquis communautaire and Turkish Reforms (chair), International Conference: Turkey’s Accession to the European Union: Process or Impass?, Ankara, Centre Thucydide ve ATAUM (23-24 Mart 2007)
- AB’nin Genişlemesi: Türkiye ve AB’deki Algılamalar, 15. AB-Türkiye Gazeteciler Konferansı, ATAUM, Ankara (22-23 Şubat 2007)
- İki Dünya Savaşı Arasında Türkiye ve Orta Doğu, Osmanlı Bankası Arşiv ve Araştırma Merkezi, İstanbul (17 Şubat 2007)
- The Birth of Modern Turkey, Mustafa Kemal Atatürk: His Reforms and Foreign Policy Principles, University of Indonesia, Jakarta (8 November 2006)
- The Birth of Modern Turkey, Mustafa Kemal Atatürk: His Reforms and Foreign Policy Principles, Singapore, Institute of Southeast Asian Studies (ISEAS) (6 Kasım 2006)
- The Birth of Modern Turkey, Mustafa Kemal Atatürk: His Reforms and Foreign Policy Principles, Jawaharlal Nehru University, New Delhi (4 Kasım 2006)
- Turkey and the European Union, Turchia Della Porta Europa, Conference organized by University of Milan (26 Ekim 2006)
- NATO’s Activities in and Towards Iraq Since the İstanbul Summit of 2004, 15th Conference of International Security, Antalya (19th-21st October 2006)
- Workshop, Comparative Study of School Textbooks, UNESCO, Rabat (14-15 Eylül 2006)
- Turkey’s Strategic Relations with The United States, Workshop on Regional Issues, Islamabad Policy Research Institute (IPRI), Islamabad (16 Haziran 2006)
- The Crescent and the Eagle: Evolution of the American Image in the Ottoman Empire from the Tripolitan Wars to the Great War, Annual Meeting, Society of Historians of American Foreign Relations (SHAFR), College Park, Maryland (23-25 Haziran 2005)
- Turkey and the Palestinian-Israeli Conflict, Turkey, the Middle East and Palestinian-Israeli Conflict, Palestinian Academic Society for the Study of International Affairs (PASSIA), Ramallah (23 May 2005)
- What Does a Divided Iraq Mean for Turkey?, 15th International Conference on the Persian Gulf, Persian Gulf: Regional Security and Cooperation in the Process of Changing World Politics, Institute for Political and International Studies, Tehran (1-2 March 2005)
- Middle East in the Aftermath of 9 /11, Fourth Annual Eurasian International Conference, Stability in the Middle East, Ankara (25-26 October 2004)
- Middle East Conflicts and the New World Order, Change and Adaptation, Contemporary Security Challenges and NATO, Antalya (14-15 May 2004)
PROJELER
- Turkey’s Role and Functions with Respect to EU’s Neighbourhood Policy towards the Mediterranean: AB Jean Monnet Yaşam Boyu Öğrenme, Jean Monnet Chair (2013-2015 / Yürütücü)
- Osmanlı Modernleşmesinde Anglo-Sakson Etkisi: TÜBİTAK 1001 (2013-2016 / Yürütücü)
- Ankara Kenti Yabancı Öğrencilerle Zenginleşiyor: Ankara Kalkınma Ajansı (2012 / Yürütücü)
- Almanya’daki Türk Gençlerinin Sorunları ve Çözüm Önerileri, Sosyal Dışlanmışlık: Gençlik ve Spor Bakanlığı Projesi (2011-2014 / Yürütücü)
- The Image of Other in European History Education: Avrupa Konseyi (2007-2010 / Araştırmacı)
- Turning Points in European History: Avrupa Konseyi (2004-2007 / Araştırmacı)