Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkiler hızla gelişiyor. Rusya’dan hava savunma sistemleri alınması Türkiye’de gündemi meşgul etse de, aslında iki ülke arasında turizmden ticarete, eğitimden kültüre pek çok alanda yoğun bir etkileşim söz konusu.
İkili siyasi konular dışındaki alanlarda Türkiye ve Rusya’daki çeşitli kurumları bir araya getirmek maksadıyla 2013’te Türk-Rus Toplumsal Forumu adıyla bir platform oluşturuldu. Forumun son toplantısı 11-12 Temmuz tarihlerinde Rusya’nın St. Petersburg şehrinde çok geniş bir katılımla yapıldı.
İki ülkenin devlet başkanları Recep Tayyip Erdoğan ve Vladimir Putin’in himayelerinde sürdürülen Forum çalışmalarına Türkiye Büyük Millet Meclisi Dışişleri Komisyon üyesi Ahmet Berat Çonkar ve Rusya Federal Ajansı Başkanı Eleonora Mitrofanova eş başkanlık ediyor. Forum’da 10 Komite var. Bunlar: Kültür-Tiyatro ve Film, Müzeler Arası İş Birliği, Eğitim ve Bilim, İş Dünyası İş Birliği, Turizm, Bölgesel İş Birliği, Medya, Tarih, Din İşleri, Spor…
Türk-Rus Toplumsal Forumu’nun son bir yıllık faaliyetlerine bakıldığında, iki ülke arasında siyasi ilişkilerin gelişmesine paralel olarak kurumlar arası iş birliğinin de süratle arttığı açık şekilde görülebiliyor. Genç gazetecilerin karşılıklı ziyaretleri, Türk ve Rus üniversiteleri arasında iş birliği anlaşmalarının imzalanması, Türk ve Rus sanatçıların konserleri ve sergileri, ‘Türk-Rus İlişkilerinin 500. Yılı Sergisi’ gibi faaliyetler dikkat çekiyor.
Forum çalışmalarının güzel sonuçlarından biri 2020’de Antalya’da Türk-Rus Misafirperverlik Festivali’nin düzenlenmesine karar verilmesi. 2018’de Türkiye’ye 6 milyon Rus turist gelmişti. Bu sayının 10 milyona çıkması hedefleniyor.
St. Petersburg’daki Forum’da hemen hemen tüm Türk katılımcıların dile getirdiği bir konu Rusya’nın Türk vatandaşlarına vize uygulamasının doğurduğu sıkıntılardı. Türkiye 60 güne kadar Türkiye’de kalacak Ruslara vize uygulamıyor, ama aynı durum Rusya’ya gidecek Türkler için geçerli değil. Kısa süreli gidişler için bile vize alınması gerektiği gibi vize ücretleri 80 ABD dolarından başlıyor. Geçmişte olduğu gibi Rusya’nın vizeyi kaldırması iki ülkenin sivil toplum kuruluşları ve üniversiteleri arasındaki iş birliğinin daha da güçlenmesine yardımcı olacaktır.
Yarın 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü, Cumhuriyetimizi dış destekli bir ihanet çetesine teslim etmemek için milletçe sergilediğimiz direnişin 3. yıl dönümü. Geride bıraktığımız 3 yılda Türkiye’nin nasıl kirli bir plana kurban edilmek istendiğini belgeleriyle gördük. Ülkenin bekası söz konusu olduğunda her ferdiyle birbirine kenetlenen Türk milleti, hainlerden medet uman uluslararası şebekelere de büyük bir ders verdi.
Bu vesileyle o gün Cumhuriyetimizi, demokrasimizi, bayrağımızı, çocuklarımızın geleceğini korurken şehit olanları ve gazilik mertebesine erişenleri minnetle anıyorum. Allah onlardan razı olsun…